teknisk-info-drangen-skordarSkörd av grödor
På varje lådhållare ställs en större låda, 40×60 cm. Den som arbetar på Drängen fyller dem med produkter och ställer antingen ner den större lådan i landet för att hämtas senare, eller flyttar den till hållare som placerats på bakre delen eller på sidan av maskinen. Det är också möjligt att koppla en vagn till Drängen. Om man plockar t.ex. persilja så buntas den innan den läggs i lådan, eller sallad bladas av innan den läggs i lådan. Principen är att få produkten klar för försäljning i landet. Plockning kan även ske nattetid eller tidig morgon om belysning monteras på Drängen.

Kapacitet: En person på en maskin plockar lika mycket som minst två till tre personer plockar utan Drängen, ibland kan upp till 4 personers arbete utföras av en person på Drängen.

Plantering
Lådhållarna fylls med plantor och planteras för hand. Ytterligare plantor kan transporteras i lådhållare på sidan av maskinen eller i transportvagn bakom Drängen. Genom att plantera med Drängen uppnår man flera fördelar. Varje planta kan placeras med omsorg, på exakt rätt djup och så att jorden trycks till kring plantan. Eftersom maskinen drivs med 4X4-hjulsdrift och är så lätt, blir det ett lågt marktryck och plantering kan ske i alla väder. Drängen tar sig fram även om marken är blöt och lerig, på underlag en traktor inte klarar.

Kapacitet: En person på en maskin planterar minst 1200-1300  plantor per timme. I stället för att vänta på personal och rätt väder gör man det snabbt och enkelt med Drängen. När man jobbar på Drängen tar det ingen energi från den som jobbar. Med andra ord, man blir inte trött.

teknisk-info-drangen-ograsManuell ogräsrensning
Genom att rensaren har en perfekt placering ovanför raden, både ser och når man ogräset. Det gör det lättare att få upp även rötterna. Arbetsplatsens ergonomiska utformning gör att kroppen inte slits, det innebär att man med hjälp av maskinen kan klara av manuell ogräsrensning på mycket stora arealer. Ytor som aldrig hade varit möjliga att rensa manuellt utan hjälp av Drängen. Den ergonomiska utformningen ger dessutom två fria händer, ett verktyg kan alltså placeras i vardera handen. Skulle solen gassa finns soltak att montera på Drängen. Återigen så tar rensningen bara tid men ingen energi från den som gör jobbet.

Anpassad för många olika grödorteknisk-info-drangen-lok Drängen kan användas för skörd av: gurka, jordgubbar, lök, sticklök, broccoli, isbergssallad, kronärtskockor, kål, morötter, potatis, purjolök, persilja, blåbär, lingon, sparris m.m.

Så här fungerar Drängen

Drift
Maskinen är hydrostatdriven av en förbränningsmotor som går på tomgång och är extremt bränslesnål. Motorn driver hydraulpumpar som i sin tur driver hydraulmotorerna som driver direkt på hjulen. Detta innebär också att hjulen kan placeras på valfritt avstånd från varandra. Drängen är mycket driftsäker och klarar i princip drift dygnet runt eftersom alla delar som påverkar driften rör sig i olja. Det innebär att varken smuts eller damm kan komma åt delarna,  allt som rör sig är konstant smorda och därmed utsätts för minimalt slitage.

teknisk-info-drangen-fotterHastighet och styrning
Drängens hastighet styrs med hjälp av fötterna och är steglöst reglerbar, ju hårdare man trycker, desto snabbare går maskinen. Höger fot styr och reglerar hastigheten på höger hjulpar på samma sätt som vänster fot styr det vänstra hjulparet. Maskinen har en mycket liten vändradie. Drängen är enkel att köra, vem som helst klarar det.

Arbetsplats för en eller fler
Drängen kan anpassas för 1 till 4 användare. En standardmaskin levereras med flexibel spårvidd om max 180 cm mellan drivhjulen, vilket ger möjlighet till två arbetsplatser. Maskinen kan byggas ut för upp till 4 arbetsplatser, med hjälp av balkar på vilka liggenheterna placeras. Liggenheterna är justerbara i sidled och radernas bredd styr antalet möjliga arbetsplatser.

teknisk-info-drangen-matt-avstand-2Ergonomiskt utformad arbetsplats
Drängen kan ställas in så att den passar varje individuell användare. Man kan justera för längden på överkroppen, halsen, pedalernas läge, pedalernas vinkel, axelbredden, fötternas storlek och för armarnas längd. Allt för att arbetspositionen ska bli perfekt för var och en som använder maskinen. Liggunderlaget har små hål för ventilering och för att inte vatten skall samlas.